Pandemi Döneminde Bal Tüketimi Neden Arttı?
Bal, arılar tarafından meyve tomurcukları ve çiçeklerden toplanılan nektarların midelerinde kimyasal değişikliğe uğraması sonrasında arı kovanlarında bekletilerek ortaya çıkan bir maddedir. Arıların midelerinde meydana gelen kimyasal değişim esnasında sakaroz früktoz ve glikoza çevrilir. Ortaya çıkan ürünü hücrelere yerleştirdikten sonra üzerine mumsu tarzdaki madde ile örten arılar, özel bir havalandırması bulunan kovanlarında balın herkes tarafından bilinen haline gelmesini sağlarlar. Bal üretimi arılar için oldukça meşakkatli bir süreçtir. Yarım kiloluk ham nektarın arılar tarafından toplanabilmesi adına 900 bin arının bir günün tamamı boyunca çalışmaları gerekecektir. Üstelik arıların toplamış oldukları nektarın hepsi de bal için kullanılmamaktadır. Arılar nektarları seçerek bala dönüştürmekte, böylece ortaya oldukça lezzetli bu ürün ortaya çıkmış oluyor.
Birçok kişi için bal denildiği zaman akla tek bir çeşit gelebiliyor. Gerçekte ise balın şeker dengesi, rengi ve tadı arılar tarafından toplanmış nektarların farklılıklarına bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Balın içerisinde 15 çeşit şeker bulunuyor olsa da bu şekerlerin bilinen şekerlerden farkı, sindirime gereksinim olmadan direkt olarak kana karışmasıdır. Dolayısıyla bal, insan vücudunun en çok ve hızlı yararlanabilecekleri besinler arasında kendine yer bulmaktadır. Hali hazırda bal, insanların günlük yaşamlarında sıklıkla tükettikleri bir besin olarak bilinse de pandemi sürecinde balın tüketiminde oldukça ciddi anlamda bir artış ortaya çıkmaya başladı.
Bal tüketimi pandemi de iki kat arttı,
Koronavirüs salgını ile organik beslenme ve vücut direncini destekleyen doğal besinlere talep arttı. Bunların başında da doğal bal çeşitleri gelmektedir. Özellikle bağışıklık sistemimize olan etkisi ve katkısı balın salgında daha çok tercih edilmesini sağladı. Bu durumun en büyük nedenlerinin başında ise bal ve bal ürünleri ile alakalı birbiri ardına yapılmaya başlamış akademik araştırmalar. Düzenli olarak kullanılması halinde hem Kovid-19’un atlatılması hem de hastalığa yakalanmayı engellemesi bakımından ciddi bir avantajı insanlara sunan bal, hem faydaları hem de doğru şekilde saklanması halinde bozulmadan tüketilmeye devam edilebilmesinden dolayı önemi her geçen gün artış göstermeye devam ediyor.
Balın Faydaları Nelerdir?
Tüm dünyayı etkisi altına almış olan pandemi sürecinde insanların en fazla etkilendikleri durum bağışıklık sistemleri oluyor. Çünkü virüs düşük bağışıklık sistemi olan kişileri çok daha fazla etkiliyor ve bu kişilerin iyileşme süreçleri oldukça zor bir hale geliyor. Dolayısıyla insanlar kendilerinin ve sevdiklerinin fiziki olarak pandemi dönemini geçirebilmeleri adına doğru besinleri tüketmek istiyor ve bal da bu besinlerin başında kendine yer buluyor. Aşağıda faydaları belirtilecek olan bal, hiçbir şekilde işleme tabi olmamış doğal ballar için geçerlidir. İnsanların da maksimum faydayı almak adına bu balları tüketmeleri gerekmektedir.
Oldukça zengin bir besin kaynağıdır
Var olan kimyasal yapısını değiştirecek tarzda herhangi bir işleme maruz kalmamış olan bal, ciddi bir besin deposudur. Demir, fosfat, klorür, potasyum, magnezyum ve sodyum; balın içerisinde bulunan minerallerin sadece bir kısmıdır. Bunlarla beraber B grubu vitaminleri ve C vitamini de yine bal türlerinde sıklıkla yer almaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlar
İnsan vücudunda yer alan bağırsak florası, vücudun sağlığı adına oldukça yararlı olan bakterileri içermektedir. Var olan bakterilerin miktarının azalmaya başlaması ile beraber vücuttaki kimi sistemlerin işlevinde bozulmalara neden olmaktadır. Düzenli olarak bal tüketimi ile beraber bağırsaklarda yer alan yararlı mikroorganizmalar uygun miktarlarda kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece bağışıklık sistemi ciddi anlamda güçlenmeye başlarken hastalıklara karşı da direnci arttırır. Pandemi sürecinde Kovid-19 ile karşı karşıya kalması durumunda çok daha hızlı bir şekilde çok daha çabuk bir şekilde toparlanmayı sağlar.
Enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesini sağlar
Yüksek oranda antibakteriyel özelliğe sahip olmasından dolayı bal tüketmek vücutta zararlı bakterilerin ortaya çıkmasını önlemeye ciddi oranda yardımcı olmaktadır. Enfeksiyona karşı koruma görevini üstlenmesinden dolayı da düzenli ve doğru oranda rahatlıkla tüketilebilmektedir.
Balın özellikleri, pandemide çok tüketilme sebebi
Kan dolaşımını düzenler
Kalp damar sağlığının korunması pandemi döneminde çok daha önemli bir hale gelmeye başladı. Çünkü vücuda giren virüs pek çok farklı alanda kendini olumsuz olarak gösterebilmektedir. Yeterli miktarlarda bal tüketimi ile beraber vücuttaki kan dolaşımı da hızlanmış olacaktır. Organik bal çeşitleri (Kekik balı, Çam balı, Püren balı)
Sindirimin düzenlenmesini sağlar
Doğal hali ile tüketilen bal midenin içerisinde fermente olmayacaktır. Dolayısıyla hazımsızlık gibi durumların ortaya çıkması da söz konusu değildir. Balın içerisinde yer alan potasyum sayesinde bağırsak kasları düzenli bir şekilde çalışacak ve bu sayede de sindirim sisteminin tamamının işlevini olması gerektiği gibi gerçekleştirmesini sağlayacaktır.
Cilt sağlığının korumasına yardımcı olur
İnsan cildinde yeni hücrelerin oluşmasını destekleyen B3, B6 ve C vitaminleri bal içerisinde oldukça yüksek miktarlarda bulunmaktadır. İnsanların düzenli olarak bal tüketmesi ile beraber cilt olumsuz dış faktörlere karşı oldukça yüksek bir savunmaya sahip olur ve yaşlanma etkileri gecikir.
Pandemi sürecinde bal tüketiminin önemi
Hangi yaşta olursa olsun fark etmez Kovid-19 süreci insanları ciddi anlamda etkiledi ve etkileri de devam ediyor. Pek çok kişi ne kadar dikkat etmeye çalışsa da farklı etkenlerden ötürü pandemi sürecinden etkileniyor. Bu aşamada insanların immün sistemlerini korumaları daha önceki dönemlere nazaran çok daha önemli bir hale gelmiş durumda. Çünkü bu sistem ne kadar güçlü olursa vücuttaki zararlı maddelerin atılması ve bağışıklık sisteminin çok daha kuvvetli hale gelmesi o denli mümkün olmaktadır. İmmün sistemin korunması ve güçlenmesi adına ise ideal besinlerin başında bal gelmektedir. Yalnızca yetişkinlerin değil, gençlerin ve çocukların da günlük beslenme programlarına balı eklemeleri daha öncesinde olmadığı kadar önemli bir hale gelmiştir.
Doğru bal tüketimi nasıl olmalıdır? İstenilen olumlu etkilerin ortaya çıkartılabilmesi adına düzenli olarak belirli miktarlarda bal tüketilmesi gerekir. Yetişkinlerin günlük olarak 6–10 tatlı kaşığı ya da 3-5 yemek kaşığı bal tüketmeleri uygun ölçülerdir. Var olan bu miktar ise yaklaşık 50 ila 80 grama denk gelmektedir. Çocuklarda ise tüketilmesi gereken bal miktarı ise yetişkinlere oranla çok daha düşüktür. Genel olarak çocukların günlük olarak bal tüketimi kilo başına ortalama 1 gram olacaktır. 20 kilogram bir çocuk günlük olarak 20 gram yani yaklaşık olarak 1,5 yemek kaşığına tekabül etmektedir.
Bununla beraber aromatik bal çeşitleri de yine dikkatli olarak tüketilmesi gereken ürünler olarak bilinmektedir. Anzer balı gibi son derece güçlü olan ballar bilindik ballardan ziyade istenilen etkinin ortaya koyulması adına aç karnına tüketilmesi gerekirken diğer ballarda böylesine bir durum söz konusu değildir. Bu aşamada önemli olan şey balın içeriğinin iyi bilinmesidir.
Doğal bal seçimine dikkat
Pandemi sürecinin ortaya çıktığı son yıllarda insanlar sağlıklarını korumak adına bal tüketimine çok fazla önem vermeye başladılar. Onların bu konudaki isteklerinin her geçen gün artış göstermeye başlaması ile beraber ise doğru balı seçmek oldukça zor bir hale gelmiş durumda. Birçok kişi tam olarak araştırmalarını yapmadıkları için hakiki olmayan balları tüketebiliyorlar. Bu durumda onlara fayda yerine çok ciddi zararlar verecektir. Çünkü sahte olan balda normal şeker bulunmaktadır. Dolayısıyla bu da başta kilo olmak üzere sağlığa çok ciddi zararlar verebilecektir. Bunların olmasının engellenmesi adına mutlaka bal satın alımı öncesinde doğru şekilde araştırmalar yapılmalı ve sertifikalı, balın üretildiği yer gibi detayların olduğu isimlerden balın alınarak tüketilmesi gerekmektedir.
09.09.2021 tarihinde eklendi
3483 defa görüntülendi