Bal Donar Mı?
Kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında kendine yer bulmayı başaran bal, oldukça uzun yıllardır sevilerek tüketilmekte olan ürünlerin başında kendine yer buluyor. Her zaman tüketilen ve faydaları saymakla bitmeyen balın doğru olarak seçilmesi ise son derece önemli. Çünkü özellikle de son dönemlerde pek çok konuda olduğu gibi bal konusunda da ne yazık ki sahtelik konusu ortaya çıkıyor. İnsanların büyük bir kısmı da fiyatı daha düşük olduğu için içeriğine hiçbir şekilde bakmadan bu balları satın alıyorlar. Sonrasında ise satın aldıkları ballarda farklı sorunların ortaya çıkmaya başladığını görerek bunların cevaplarını almak adına araştırmalarını yapmaya başlıyorlar.
Bal Neden Donar?
Söz konusu bal olduğu zaman donma sorunun ortaya çıkması insanların akıllarında ciddi anlamda soru işaretlerinin ortaya çıkması anlamına geliyor. Evet sahte olan ballarda donma ve aşırı şekerlenme sorunu sıklıkla kendini göstermektedir. Fakat donan her bal sahtedir diye bir durum söz konusu değildir. Özellikle de içerisinde çiçek tozu bulunan ballar zamanın ilerlemeye başlaması ile beraber kendini koruyabilmesi adına kristalize olma durumu ortaya çıkmaktadır. Kimi bilim insanları balın kristalize bir hale gelmesi aslında onun doğal olduğunun bir göstergesi olduğu ile alakalı da açıklamalar yapmaktadır. Balda oluşan donma aslında içerisinde yer alan polen çeşidi ve miktarı ile alakalı olmaktadır.
Çam balı, kestane balı gibi salgı balı olarak tanımlanan ballar asla donmaz. Dolayısıyla bu tarz bir bal çeşidi satın alındıysa ve balda donma sorunu ortaya çıktıysa bu bal sahte olacaktır. Fakat polen içeriği oldukça yoğun çiçek ballarında donma ortaya çıkabilecek doğal bir durumdur. Kimi insanlar donmuş görünümünde olan balı tüketememekten şikayetçi oluyor. Bu durum sonucunda da yaptıkları şey balı ısıtmak oluyor. Fakat balın direkt olarak sıcak ile temas etmesi sonrasında besin değerlerini tamamen yitirmesi ve bozuk olarak tanımlanmasına neden olmaktadır. Böylesine bir durumun ortaya çıkmaması adına mutlaka donmuş haldeki balın benmari usulü yaklaşık 45 derecelik sıcaklıkta eski halini alması sağlanmalıdır. Sıcaklık 55 derece üzerine çıktığı zaman bal sahip olduğu değerleri kaybetmeye başlayacaktır.
Gerçek balın donması normal mi?
Doğru bal seçimi yapmak her zaman önemlidir. Günümüzde her ne kadar bal konusunda pek çok farklı marka ortaya çıkmış olsa da seçim yaparken mutlaka dikkatli olunmalıdır. Birbirinden farklı markalar tarafından ortaya çıkartılmakta olan ballar arasından seçim doğru olarak yapılmadığı takdirde ne yazık ki alınacak bal istekleri tam olarak karşılamayacaktır. Marmaris Balı ise yapılmakta olan araştırmalar sonucunda da görüldüğü üzere insanlara her zaman en yüksek kalitedeki balları sunmaktadır. Tamamen doğal bir şekilde hazırlanmakta olan bu bal çeşitleri sayesinde insanlar tam anlamıyla kendi damak zevklerine uygun balları akıllarında herhangi bir soru işareti kalmadan alarak diledikleri gibi tüketme imkânına erişmiş olurlar.
Gerçek bal donarmı
Evet, gerçek bal belirli koşullar altında donabilir. Bal, normal dondurucu sıcaklıklarında donmaya karşı dirençli kılan yüksek şeker içeriğine sahiptir. Ancak bal, donma noktasının altındaki bir sıcaklıkta (yaklaşık -25°C veya -13°F) saklanırsa katılaşabilir ve kristalleşebilir.
Balınız katılaştıysa, yine de ılık su banyosunda veya mikrodalga fırında hafifçe ısıtarak tüketebilirsiniz. Ancak aşırı ısının balın kalitesine ve aromasına zarar verebileceğini unutmayın, bu nedenle balı ısıtırken yüksek sıcaklıklardan kaçınmak en iyisidir.
07.07.2021 tarihinde eklendi
8704 defa görüntülendi