Arılar Nasıl Bal Yapar?
Birçok sofranın vazgeçilmezleri arasında kendine yer bulan bal, düşünülenin aksine arıların oldukça uzun bir süreci devam ettirmesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı da piyasada bulunan her bal gerçek bal değildir. Bu aşamada kendileri ve sevdikleri için bal satın almak isteyen kişilerin öncelikli olarak araştırmalarını çok özenli yapması ve balın nasıl üretildiği ile alakalı bilgi sahibi olması önemlidir. Balın nasıl yapıldığını öğrenmeden önce kovandaki arıları tanımak önemlidir. Bir arı kovanı içerisinde 3 çeşit arı bulunmaktadır. Bunlardan kraliçe ağır yaklaşık olarak 3 ila 5 sene yaşamakta olup tek görevi ise yumurtlamaktır.
Arıların bal yapma hikâyesi
15 20 erkek arı ile çiftleşmesi sonrasında yüzlerce yumurta yapmaktadır. İkinci arı çeşidi olan erkek arı çiftleşme sonrasında ölecektir. Kraliçe arının yumurtaları arasında dişi ve erkek arılar doğmaktadır. Kızlardan bir tanesi kraliçe arı olurken erkeklerin bir kısmı ise erkek arı sınıfında olup kraliçe arıyı dölleyecektir. Kalan arılar ise işçi arı olarak kovanda çalışmaya başlayacaklardır. Bir işçi arı yaklaşık olarak günlük 12 saat boyunca çiçekleri gezerek nektar toplayacaklardır. Üretilecek olan bir kilo bal için işçi arıların toplamda 5.5 milyon çiçeği ziyaret etmeleri gerekmektedir. Kovan içerisindeki işçi arılar üç ay kovan dışında üç ay ise kovanın içerisinde ise üç ay çalışırlar. Arıların hissetme ve koklama duyuları son derece gelişmiştir. Çiçekleri gezerken de var olan bu duyularını kullanırlar. Dolayısıyla var olan yeteneklerinden dolayı çiçeklerin en lezzetli olan nektarlı toplamayı başarırlar. Arılar bal yer mi.
Arılar neresinden bal yapar
Genel olarak arıların çiçeklerden topladıkları nektarlardan bal meydana gelmektedir. Arılar nektarları toplarken aynı anda polenleme işlemini gerçekleştirmektedir. Bu sayede de çiçeklerin canlı kalması da sağlanmış olmaktadır. Arılar son derece mucizevi canlılardır. İki midesi olan bu canlıların midesinin bir tanesinde özel enzimle nektar karıştırılır ve ortaya bal çıkar. Diğer midesi ile de yaşamlarını devam ettirirler. Arıların nektarı bal midelerinde toplamalarından sonra bal üretimi sürecektir. Yani sadece nektarın toplanması ile beraber bal işlemi sona ermeyecektir. Dışarıda nektarı toplayacak olan arılar, nektarı kovanın içerisinde çalışmakta olan arılara nakledeceklerdir.
Hangi arılar bal yapar, arılar neden bal yapar?
Petek görevlisi olan arı, gelen nektarı bal mumu peteğe aktarmaktadır. Petek dolana kadar da işlem bu şekilde devam edecektir. Dışarıdan gelecek olan arının midesinde enzimle karıştırmış olduğu nektarı alan arılar yelpaze yapmaya başlayarak bal için kurutma işlemini gerçekleştirirler. Bu sayede petekte yer alan baldaki su miktarı azalır. Dolayısıyla ortaya da mükemmel tada sahip olan bal çıkar. Yapılacak kurutma işlemi sırasında yaklaşık olarak %83 oranında olan su miktarı ise %16’lara kadar düşer. İşlemin sona ermesi ile beraber arılar bal mumunu kullanarak peteğin yüzeyini kaplar ve işlem tamamlanmış olur. Böylelikle kullanıcılar en iyi balı arıların zorlu çalışması ile beraber elde ederler.
09.10.2021 tarihinde eklendi
3891 defa görüntülendi